Temele persistă pe măsură ce „Lăutarul pe acoperiș” se deschide la Spring Mountain Ranch

5913907-0-45913907-0-4 5913895-2-4

„… Și dacă norocul nostru nu vine niciodată, iată ce vine, bea, căim, la viață!”

- 'Scripcarul de pe acoperiș'

Răsărit - nu glumesc - Apus.

„Zboară rapid anii”, ne spune cântecul. „Un sezon după altul. Încărcat de fericire și lacrimi. ' Butoaie ca un tren fugar, nu-i așa?

Cu doar 46 de ani în urmă, un băiat de 8 ani a urmărit „Fiddler on the Roof”, primul său spectacol de pe Broadway, în 1965. (Crescând în New York, a vedea „Fiddler” a fost un ritual evreiesc de trecere câștigat doar de bar mitzvahs, circumcizii și un bun scnapps.)Reacția a fost uimită și slabă, nu numai asupra superbei lumi fantastice care a izvorât dintr-o etapă de pe Broadway, ci și dezvăluirea exuberantă a propriei moșteniri în moduri în care serviciile sinagogale și lecțiile secole de școală ebraică nu au fost realizate niciodată.

Tevye the Milkman era Totul Evreu, chiar până la discuțiile sale confortabile cu Dumnezeu și cu „biddy-biddy-bum”. (Tevye era atunci Herschel Bernardi, care a înlocuit vedeta originală din 1964, Zero Mostel.)

Cu toate acestea, aproape o jumătate de secol mai târziu, mult timp până la vârsta adultă evreiască, un fost vârstnic de 8 ani se întreabă: Ce înseamnă cu adevărat „Lăutarul pe acoperiș”? Este mai simbolic decât realist?Luați în considerare faptul că, dacă participați la „Fiddler” de la Jade Productions la Spring Mountain Ranch State Park. Acolo, ei vor recrea micul sat mitic Anatevka în Rusia țaristă din 1905, unde Tevye face față celor trei fiice mai mari ale sale cu voință puternică, dezorientarea tradițiilor culturale și religioase de care se agață cu disperare și pogromurile comise de Cazaci - pe măsură ce Lăutarul de pe acoperiș simbolizează păstrarea echilibrului în mijlocul triumfurilor și traversărilor vieții.

(Melodiile clasice includ „Dacă aș fi un om bogat”, „Matchmaker”, „Tradiție”, „Miracolul miracolelor”, „To Life!” Și „Sunrise, Sunset”).

Dincolo de o amintire a ororilor de curățare etnică cu corolarii actuali din Darfur și Kârgâzstan - plus revolta eternă a tinerilor împotriva părinților - „Lăutarul” vorbește faimos despre a face față unei lumi și valori în schimbare. Acest lucru îi conferă o putere fără vârstă, recurentă, pe măsură ce lumea de astăzi se învârte din ce în ce mai repede, tradițiile neavând timp să se impună, parând arhaice.

Deși era peste capul unui copil de 8 ani la acea vreme, „Lăutarul” a rezonat cu siguranță în publicul din 1965, deoarece valorile Americii - la doi ani de la asasinarea JFK, la doi ani distanță de Vara Iubirii - se scoteau monumental. La un nivel mai ușor, „Lăutarul” poate corespunde lumii noastre tehnologice, întrucât Luddiții asemănători cu Tevye se agață de relicvele fixe într-o eră a iPhone-ului. „Lăutarul” chiar a făcut cu ochiul la schimbarea atitudinilor sociale atunci când o renaștere i-a jucat pe Harvey Fierstein și Rosie O'Donnell - ambii în mod deschis gay - ca Tevye și soția sa, Golde.

Cei dintre noi care suntem americani de a doua generație, în vârstă de baby boom, se referă la evadarea familiei lui Tevye în America în relația noastră cu bunicii noștri care au sosit aici din Europa de Est și din alte părți la începutul secolului al XX-lea. (Pentru acest scriitor, ai cărui bunici au venit din Austria, lupta pentru tradiții a fost evidentă în limba din casa lor din Bronx, unde soția a preferat engleza, în timp ce soțul ei a insistat pe idiș.)

„Lăutarul” este, de asemenea, un curs de actualizare a practicilor religioase - și o sursă de vinovăție pentru unii evrei contemporani care se identifică ca „evrei din punct de vedere cultural”. Da, am crescut frecventând slujbele săptămânale, onorând sărbătorile înalte și aprinzând lumânările Sabatului. (Puține melodii de pe Broadway sunt la fel de frumoase ca „Rugăciunea Sabatului” din „Lăutarul”).

Acum? Nu atat de mult. „Lăutarul” ne amintește multora că am permis iudaismului nostru să devină o chestiune de alegere, mai degrabă decât una de identitate de neclintit.

Cu toate acestea, unele elemente „lăutari” sunt contestabile în rândul evreilor. Dansați cu cracii cazaci din „To Life!”? Unii ar echivala acest lucru cu evreii din anii 1940, Germania aruncându-și călcâiele cu asasinii nazali. Sărăcia puternică în viața „Fiddler’s” are un pic de strălucire, nu este suficientă murdărie, arătând mai degrabă ceea ce am numi acum clasa medie de jos.

Cea mai discutabilă este soarta fiicelor, fiecare sfidându-și tata legată de tradiție, respingând meciurile tatălui și ale matchmakerului.

Fiica cea mare Tzeitel, nemulțumită de faptul că tatăl ei a promis-o bătrânului măcelar Lazar Wolf, optează pentru tânărul croitor Motel (pronunțat „Mottle”), căsătorindu-se (gâfâit!) Din dragoste. Fiica Hodel se răzvrătește, alegându-l pe Perchik - un socialist care provoacă cu voce tare tradițiile - lăsându-l pe Tevye să se descurce și mai mult.

Cel mai dureros, fiica mai mică Chava se îndrăgostește de rusul Fyedka - un neevreu - un păcat pe care Tevye nu-l poate ierta. Sau poate? Ar trebui?

Citind poveștile lui Sholom Aleichem pe care se bazează „Lăutarul”, este în mod clar urâtă, iar actul împarte familia, deoarece tânărul cuplu nu li se alătură în exodul forțat. Indiferent dacă „Lăutarul” condamnă sau acceptă căsătoria interioară este deschis interpretării. Ca un alt act de sfidare și independență în rândul fiicelor lui Tevye, acesta ar putea fi interpretat ca un alt pas progresist. Unii consideră cuvintele de despărțire adânc rănite și supărate de Tevye către ei - „Pacea să fie cu voi” - ca o apropiere tacită, o scânteiere a reconcilierii și a acceptării viitoare.

La un secol după ce s-a stabilit „Lăutarul”, căsătoria interminabilă rămâne o problemă dificilă pentru evrei, dintre care unii sunt obișnuiți cu privire la acest subiect când sunt mai tineri, apoi sunt mutați să se dedice judaismului odată ce se gândesc să aibă familii.

Acolo „Lăutarul” taie până la os: în ciuda durerii pe care Tevye o suportă în afara și în propria familie, el rămâne devotat lui Dumnezeu.

Validează puterea rugăciunii sau dezvăluie inutilitatea credinței?

Întrebări, întrebări - potrivite pentru un popor care glumește adesea că răspunde la întrebări cu mai multe întrebări.

Analiză deoparte, acceptați sfaturile unui copil etern de 8 ani: revizuiți un muzical care sărbătorește bucuria - și „oy” - a vieții.

Ridică o schnapps ... L’chaim.

previzualizare

Ce: „Lăutar pe acoperiș”

Când: 8 p.m. azi-sâmbătă, miercuri, 18-20 august, 24-27

Unde: Parcul de stat Spring Mountain Ranch, la 18 mile vest de oraș, lângă bulevardul Charleston

Cost: 12 USD în avans, 15 USD la poartă (594-7529)
unlvtickets.com
supersummertheatre.org